10 Ekim 2016 Pazartesi

Seydiler ve Kula Peri Bacaları

Afyon' a yaklaşık 30 -35 km kala Köroğlu Beli' nden Seydiler Beldesi' ne inerken yolun hemen sağında Kırkinler Kayalığı görülür. Bizans dönemine ait ibadet yerlerinin yanısıra mezar yapıları da barındıran kayalık aynı zamanda Frigler tarafından da kullanılmış. 
 
Kırkinler Kayalığı
 Aracı yol kenarına emniyetli bir yere bırakıp kayalığa doğru 20-30 metre bir yokuş çıkıldıktan sonra zemin düzleşiyor. İlk dikkat çeken şey düz bir çizgiyi takip eden muntazam dizilmiş taşlar belki bir duvar kalıntısı çünkü alttaki fotoğrafta görüleceği üzere kayalığın önü boyunca devam ediyor.
Zemindeki Düzgün Kalıntılar
Yaşam alanlarına yola göre kayalığın arka tarafından ulaşılabiliyor. İç kısım labirentvari bağlantılar ile birbirine bağlanmış ufak odalardan oluşuyor. Hemen hemen her odanın tavanı, duvarları veya karşı köşesinde Hristiyanlığın sembolü olan haç figürü yoğun olarak kullanılmış. Büyük olasılıkla odaların iç duvarları boyalı da olmalıymış o dönemlerde fakat  iki ayaklı hayvanların içinde yaktıkları ateş nedeni ile günümüzde kapkara.
Oda - 1

Oda - 2

Oda - 3
 Ülkemizin hem doğal hem de tarihi açıdan ilginç Kırkinler Kayalığı turizm açısından çok daha cazip bir yer haline getirilebilir. Bu yapı ABD' de olsa şu an hepimiz ezbere biliyorduk tıpkı Yellow Stone Parkı gibi ya da Büyük Kanyon gibi ya da Golden Gate Köprüsü gibi. Özellike bu kayalığında içerisinde bulunduğu Frig Vadisi uluslararası ve ulusal açıdan daha etkin tanıtılmalıdır.
Oda - 4

Oda - 5

Oda - 6
Kaya içerisine oyulmuş odaların çoğunluğu kolaylıkla gezilebilmekle birlikte bazıları yüksekte konumlandırılmış. Buralara ulaşım için yine merdivenler ve el tutmak için ufak tutamaklar oyulmuş. Üstteki odaları da görme isteği ile 10 metre civarındaki yüksekliği yarısına kadar çıkmakla birlikte olası bir kaza halinde tek başıma olmam nedeni ile bu fikrimden vazgeçtim. Kayma riski olan ayakkabı ile denenmeli bile ve tabi yükseklik korkusu olanlar da uzak durmalı çünkü 10 metre tırmanılacak ancak kayalık yüksekte bulunduğu için panoramik açı daha yüksektesiniz hissi veriyor.
Oyulmuş Merdiven

Merdiven Kenarındaki El Tutma Oyukları
Seydiler' den çıkıp Afyon' u pas geçerek yola devam ediyorum çünkü artık Afyon' daki tesislerin sucuk ekmek kalitesi ve daha da önemlisi o lüx adı sanı duyulan tesislerin masalarının, bardak kaşıklarının antihijyenik hali bıktırdı. Kaldı ki ekmek arası sucukları da çiğ geliyor. Sanırım müşteri yoğunluğuna cevap vermekte kapasite ya da planlama sorunları var.
 
 
Afyon Banaz yolunda Başkan Ulupınar Tesisleri' nde durdum. Gözüme kestirip ilk defa durduğum bir kamyoncu tesisi çünkü kamyon şoförü vatandaşlarımız lezzetin yerini iyi biliyorlar. Diğer taraftan benim gibi binek araçla yolculuk eden bir kaç kişi ve motosiklet ile gelen bir çift de gözüme çarptı.
Başkan Ulupınar Tesisi
Yemekler iştah açıcı olmakla birlikte  Cuma Namazına vakit olması nedeni ile vakit de geçirmek için hazır yemekler yerine sucuklu yumurta ve çayı tercih ettim. Bol sucuklu ve üç yumurtalı tereyağlı bu güzeli tam kararında yapmışlardı. Garson "büyük su vereyim mi abi?" diye sorması garibime gitmiş ve "büyük suyu nereme içeyim tek başıma kardeş küçük su ver sen bana" demiştim. Suyu ve sucuklu yumurtayı beklerken şoförlerin tümünün büyük su içtiğini görünce tercihimi değiştirdim çünkü kalan suyu yanlarında götürüyorlar.
Sonuç olarak çay büyük su ve bol kepçe sucuklu yumurtaya 10 TL, garsona da 5 TL bahşiş bırakıp kalktım. Afyonda meşhur bir tesiste bu menü su hariç iki yumurta ile 19 TL. Sinekleri sorun etmeyin, sinek olmayan yer de yok zaten, öldürmüyorlar.
Başkan' ın Sucuklu Yumurtası

Kula Peribacaları Tabiat Anıtı
 
Volkanik özelliği nedeni ile yanık ülke olarak bilinen Kula' nın zaman darlığı nedeni ile volkan konilerine zaman ayıramamakla birlikte ilk fırsatta gezip, çiçeklerim ve ilerde kurmayı planladığım akvaryum için kaynağından lav taşı toplayacağım. Ama Kula' da iki şeyi ihmal etmeyin; 1. Kula Maden Suyu ki ailece çok beğendik. 2. Kula Köy Ekmeği (Ankara' ya dönüşte üç adet aldım ve çok bereketli bir ekmek. Buzdolabında bozulmadan rahatlıkla tüketilebiliyor.
 
Kula Köy Ekmeği

Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla "Peribacası" adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır.Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üsy kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır.. Bu durum, peri bacalarının oluşumunda, rüzgar etkisinden çok yagmur sularının yüzeydeki akışının daha önemli oldugunu ortaya koymaktadır. Yağmur sularının bu denli etkili ve güçlü yüzey akıntısı olarak gelismesine ise en önemli etken bitki örtüsünün azlıgı ve tüflerin geçirimsiz olmasıdır. Kula, volkanik orjinli, jeolojik bir yapıya sahip olmasından dolayı yağmur ve erozyonunun ilginç ve doğal oluşumlardır.
Kula peribacaları İzmir-Ankara Karayolunun l56. km’de Kula’ya ise l6 km uzaklıkta Burgaz köyü civarındadır.Kimbilir kaç yılda meydana geldi bu gizemli bir özelliğe sahip doğa harikası.Şiddetli yağmur ve rüzgarlarla oluştu ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan insanı zaman mekanından soyutlayan peribacaları.Ankara karayolu üzerinden geçerken görülebilen Gediz Nehri' nin üst kısmında Burgaz Mevkii' nde " Peri Bacaları" bulunmaktadır.
Gediz 1 köprüsünü geçtikten yüz metre sonra sola kıvrılan patika yol ile başlayan alan insanı zamandan ve mekandan kopararak Peribacalarıyla yalnız bırakıyor.Peribacalarına sadece bakmakla yetinmeyip yanlarına gidip dokunabilir ve manzaranın keyfini sürebilmek için biraz macerayı göze alabilmek yeterli bunun içinde grup halinde yapılan gezilerde birbirine yardımcı olarak bu doğa harikasına tırmanmak ayrı bir zevktir. Peribacalarının doğal bakir olarak korunabilmesi için bu alan doğal sit ilan edilmiş ve korunmaktadır.Doğal sit alanı olarak ilan edilen korumaya alınan bu alan 37,5 hektardır (Alıntı, Kula Belediyesi Web Sitesi)
Giriş
 İzmir istikametine giderken virajlı bir yokuşu inerken sağda aniden karşınıza giriş ve sembol çıkıveriyor. Yol stabilize, dar ve aynı zamanda köy yolu, bu nedenle manzaraya araç sürerken dalmamak önemli.
Peribacaları oluşumu bir vadinin iki tarafında karşılıklı ilerliyor ve yol takip edilince  1 km. sonra bir çeşmenin yer aldığı gayet tozlu tek bir cılız ağacın olduğu yere ulaşılıyor. Arabayı buradaki cılız ağacın altına gereksiz bir şekilde parkedip çeşmenin suyunda çok da sıcak olmayan ama ferahlamaya yeten suyla el yüz yıkanıp serinlenebilir.
Girişten Panorama - 1

Girişten Çeşmenin Görünümü
 Çeşmenin hemen yanından hakim bir tepeye patika ile ulaşılan bir yol yapılmış belediye tarafından. Buradan hem peribacalarının bulunduğu vadi hemde İzmir Yolu istikametindeki ovanın manzarası güzel.

Seyir Terası Patika Girişi

Seyir Terasından Vadi Görünümü


Seyir Terasından İzmir Yolu Yönünde Görünüm
Çeşmenin dibindeki peribacası oluşumunun yüzeyi incelendiğinde beklenilenin aksine yumuşak olmadığı ama kırılgan olduğu görülüyor. Yüzeyi sanki sert bir jel ile kaplı gibi. Bu yapıların arasında arıların ve kuşların yuvaları var.
Peribacalarının Yüzey Görünümü


Vadinin Karşı Tarafından Görünüm

Peribacaları -1

 

Peribacaları - 2

Peribacaları - 3

Peribacaları - 4

Peribacaları - 5

Peribacaları - 6
 Yolu takip ederek yaklaşık 3 km ilerlendiğinde aşağıdaki fotoğrafta görülen yere geliniyor ve karşı yamaçta da bu oluşumların devam ettiği görülebiliyor. Buradan U dönüş ile bu sefer vadinin özellikle sağında kalan yerler görülebilir. Aracı parkedip bu doğa güzelliklerini izleyebileceğiniz cepler mevcut bu nedenle araç kullanarak hem riske girmeyin hem de detayları kaçırmayın.
Peribacaları - 7

Peribacaları - 8

Peribacaları - 9

Peribacaları - 10

Peribacaları - 11

Peribacaları - 12

Peribacaları - 13

Peribacaları - 15

Peribacaları - 16
Not: Peribacalarına yetişmeden sola dönünce Ankara istikametinde kalan tarihi bir köprü var. İlk fırsatta bu köprüyü de görmeyi planlıyorum.
Bumerang - Yazarkafe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder