11 Ağustos 2016 Perşembe

Phaselis Antik Kenti Yazıtları

Phaselis Antik Kentinde farklı amaçlar ile yazılmış birçok yazıt var ve tümü ana cadde üzerinde. Her birinin yazılma amacı farklı ve burada yaşamış olan insanların nelere değer verdiklerinin de şahitleri olduğu için ayrıca bir yer ayırmak gerektiğini düşündüm.
Ana caddenin iki tarafındaki yazıtlar
1. Onurlandırma Yazıtı M.S. 145-146
A. Yaşlılar Meclisi, Lykia ve Pamphylia Eyaleti' nin Legatus Augustu Propraetoru, Consüllüğü onaylanmış (Consul Designatus) Quintus Voconius Saxa Fidus' un oğlu Quintus Voconius Saxa Amyntianus' u onurlandırdı.
B. Consüllüğü Onaylanmış Lykia ve Pamphylia Eyaleti' nin Legatus Augustu Propraetoru Pontos ve Bithynia Eyaleti'nin Proconsul' u İmparatora ait IV. Scythica Lejyonu' nun Legatus Augustu Valeria Tiburtina Yolu' nun Curatoru ve aynı zamanda (yol boyu) bu bölgelerde asker toplama yetkTribunus Plebis.
Makedonis Eyaleti' nin Probraetor ve Quaestoru III. Cyrenica Lejyonu' nun ve XII. (Fulminata) lejyonlarının Tribunus Militumu ve Parth Seferi Sırasında rahmetli Traianus tarafından askeri ödüllerle ödüllendirilmiş, hukuk işleriyle görevli on kişiden biri olan, kentin patronu ve Euergetesi olan Romulis Tribusundan Sextus oğlu Quintus Voconius Saxafidus' u onurlandırdı.

 
2. Onurlandırma Yazıtı M.S. 2 YY
Phaselisliler' in danışma ve halk meclisleri iyi ve dürüst insan, kentin ileri gelenlerinden, ölümüne kadar Eikosaprotosluk yapmış olan Gymnasion Başkanlığı, Danışma Meclisi' nin yazmanlığını yapan, Prytanlık ve iki kez elçilik yapmış Gymnasion Başkanlığı görevinin ve halka ait işlerin Curatoru, yaptığı her iş için kent ve yaşlılar meclisi tarafından onurlandırılacak kadar bütün memuriyetleri onur sever bir şekilde yerine getirmiş ünlü ataların torunu ve kentin önde gelenlerinden VI. Kolalemis' i erdemi dolayısıyla beş onurla onurlandırdı.

3. İthaf Yazısı M.S. 2. YY 2. Çeyreği
Akalissoslular' ın Danışma ve Halk Meclisleri, gelişinden dolayı vatanın babası, evrenin kurtarıcısı İmparator Caeser Traianus Handrianus Augustus Olympos'a ithaf etti.
 
4. Onurlandırma Yazıtı M.S. 2 YY
Lykia' nın bütün kentlerinde memuriyetlerde bulunmuş olan, kentimize dağıtılması ve bayram elçiliği için 12.500 denarı bağışlayan Kalliades oğlu Apollonios' un torunu Rhodiapolis, Myria ve Phaselis kentlerinin vatandaşı Opramoas' ı onurlandırdı.


5. Onurlandırma Yazıtı M.S. 3 YY
Phaselisliler' in Danışma ve Halk Meclisleri, her şeyde velinimet olan, Lykia - Pamphylia Eyaleti' nin pek muktedir Procuratoru Rufus' u onurlandırdı.


6. Sporcu Yazıtı M.S. 3 YY
Kolalemes oğlu Ponoselmas adıyla da bilinen Aurelius Oniallis' in oğlu Phaselisli Aurelius Kougas Akritos oğlu Akritos' un oğlu Phaselisli Eukratidas' ın miras bıraktığı bayramın yetişkin erkekler kategorisi güreş müsabakasını sırtı yere gelmeden ve belini kavratmadan kazandı.

7. Onurlandırma Yazıtı M.S. 2 YY' ın 2. Yarısı
Phasellisliler' in kenti Teimarkhos oğlu Arkhepolis oğlu Philokrates' i babası Arkmepolis' in belirlediği gibi dikti.

8. Onurlandırma Yazıtı M.S. 2 YY
 
9. Onurlandırma Yazıtı
 
 10. Onurlandırma Yazıtı


Bumerang - Yazarkafe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder